Blogi | 1.3.2015

Hybridisotakirjeenvaihtaja

Ihailen toimittaja Anna-Lena Laurénin työskentelyä. Hän kirjoittaa parasta analyysia Venäjän ja Ukrainan sodan vaikutuksista molemmissa maissa.

Boris Nemtsovin murhasta ehti kulua vain vuorokausi, kun Hufvudstadsbladet painoi jo Laurénin aukeaman juttua otsikolla En enveten påle i Putinregimens kött. Se ilmestyi sunnuntaina 1.3. Eikä se ole mikään nopeasti raapaistu haastattelukimara, vaan terävä analyysi venäläisistä oppositiovoimista ja Nemtsovin roolista siinä kuviossa.

Tuottelias Laurén kirjoittaa Venäjästä ja Ukrainasta HBL:n lisäksi Svenska Dagbladetille ja Suomen Kuvalehdelle. Hän yhdistää jutuissaan akuutit tapahtumat laajan perspektiivin muutokseen ja maiden kulttuurisiin tekijöihin. Teksti on kielellisesti ansiokasta sekä ruotsiksi että suomeksi. Jos haluat oppia ymmärtämään mitä Venäjällä ja sen rajanaapureissa tapahtuu ja miksi, etkä ehdi lukea historiankirjoja, pääset pitkälle seuraamalla Laurénia.

Suomalaisessa mediassa on näkynyt viestintää Ukrainan sodasta separatisteja ja Venäjää vastaan jo vuoden päivät. Sen rinnalla on pohdittu paljon Venäjän tavoitteita ja uudenlaisen sodankäynnin keinoja. Siinäkin valossa nämä Anna-Lena Laurénin syvälliset kuvaukset ovat ansiokasta tavaraa. Ne antavat parhaita taustoja ja vastauksia kysymykseen miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii. Ja mitä seurauksia sillä on venäläisille ja ukrainalaisille.

Saamme aiheen miettiä kuinka laajalla maantieteellisellä alueella sitä hybridisotaa käydäänkään.

Suuremmilla resursseilla toimivat YLE ja Helsingin Sanomat ovat julkaisseet Ukrainasta pääasiassa perinteisiä rintamajuttuja. HS-toimittaja kuvataankin usein luotiliiveissä ja kypärä päässä. Lukijalle taisteluraportit ovat kuitenkin puuduttavia. Ne toistavat itseään eivätkä mene syihin ja inhimillisiin seurauksiin.

Jotta ymmärtäisimme Venäjää, meidän on perehdyttävä logiikkaan, jolla maa toimii kansalaisiaan ja naapureitaan kohtaan. Siinä laadukkaalla journalismilla on iso työ tehtävänä.

Suomi tuskin lähettää Ukrainaan ketään, jolla on kokardi hatussa, mutta voisimme lähettää sinne lisää tällaista pätevää väkeä, jolla on pressikortti.

 

Alpo Räinä