Blogi | 28.2.2017

Laskiainen = läskitiistai?

pulla

Kun suomalaisilta kysytään mistä laskiainen on saanut nimensä, yleisin vastaus taitaa olla ”mäenlaskusta”. Totta on, että 1900-luvun sukupolvet viettivät mäenlaskupäivää kouluissa ja haukkasivat sen päälle posket punaisina laskiaispullat. Se voi olla se, mitä jokainen muistaa lapsuudestaan, mutta päivän nimitys saattaa olla myös paljon vanhempi.

Maallikkoetymologina heitän tähän ehdotuksen: nimi voisi periytyä katolisten maiden karnevaaliviikkoon kuuluvasta tiistaista, joka on viimeinen lihansyöntipäivä ennen paastoa. Karnevaali-sanankin taustalla uskotaan olevan latinaperäisen ilmaisun carnem vale, hyvästi liha. Ranskankielinen nimi Mardi Gras, rasvatiistai tai läskitiistai, voisi olla laskiaisemme äiti.

Sivuhuomautuksena on vielä sanottava, että Lutherin ansiosta koko karnevaaliviikon viettäminen on harmillisesti meillä typistynyt yhteen ulkoiluiltapäivään. Viikon kestävää hauskanpitoa ja perinteisiä juhlia pitää mennä katsomaan vähintään Keski-Eurooppaan saakka.

Uskonnolliseksi juhlaksi meno on reipasta. Saksan Fasching-melskeessä tai Teneriffan Santa Cruzin juhlissa (Euroopan suurimmiksi mainostetuissa) se yltyy niinkin vauhdikkaaksi, että paikalliset neuvovat turistia osallistumaan vain päiväsaikaan. Asut ja roolien mukaan esiintyminen tekee juhlasta upeaa teatteria, joka puuttuu meidän hiihtopainotteisista karnevaaleistamme…

Alpo Räinä