Blogi | 28.4.2015

Taklaa änkyrä fiksulla viestinnällä

Eilen koitti kotitaloyhtiöni yhtiökokous. Nämä kevään kruunajaiset hämmästyttävät minua joka kerta, sillä muutaman taloyhtiön kokemuksella vain noin 10–20 % osakkaista vaivautuu paikalle. Näin myös silloin, kun suunnitellaan isompia korjauksia. Aiemmassa asuintalossani osalle osakkeenomistajista tuli täytenä yllätyksenä vuosia suunnitellun ja vuosi sitten päätetyn putkirempan startti.

Äimistelin vähäistä osanottoa eilen Twitterissä, sillä yhtiökokouksessa päätetään aika isoista asioista. Esimerkiksi niistä miljoonaluokan putkiremonteista. Sain vastauksena näkökohdan, jonka olen kuullut aiemminkin: yhtiökokousta vältetään, koska siellä vain änkyrät riitelevät keskenään.

Olen ollut työssä ja vapaa-ajalla monesti tilanteissa, joissa kontaktia änkyrään on vaikea välttää. Siksi uskon kehkeytyneeni paksunahkaiseksi. Uskon myös oppineeni ymmärtämään änkyröintiä ja jopa arvostamaan sitä.

Arvostan änkyrää, koska hän on yleensä aina poikkeuksellisen sitoutunut ajamaansa asiaan. Hän on harvoin liikkeellä ketunhäntä kainalossa, vaan ajaa itseään isompia päämääriä: työpaikkansa tai asuintalonsa parasta etua. Oman edun tavoittelijathan toimivat päinvastoin, kulissien harmaina eminensseinä. Tarkoitus on kenenkään huomaamatta tyhjentää piparipurkki.

Vaatii siviilirohkeutta olla änkyrä. Suomalaiseen konsensuskulttuuriin äänekäs poikkiteloin asettuminen ei kuulu. Änkyrä ei pelkää joutuvansa yksin muita vastaan. Tässä hänen sitoutumisensa asiaansa näkyy.

Miten änkyrän kanssa sitten on paras toimia? Oma kokemukseni on, että kaikki lähtee kuuntelusta. Jotta toisen vastahankaisuutta ja ehdottomuutta voi ymmärtää, häneltä pitää kysyä eikä alkaa väitellä. Kuuntelulla voi saavuttaa paljon. Itsestäänselvyydet ovat usein selviä vain itselle, eivät muille.

Yhtiökokouskuvio on formaali ja vaikeaselkoinen. Monella on se kuva, että yhtiötä pyörittää isännöitsijän ja hallituksen salaliitto, jonka tavoitteena on tehdä mahdollisimman paljon tarpeettomia ja kalliita korjauksia. Yhtiökokousaineiston viestinnällinen laatu vaihtelee ja änkyröinti voi olla pelkkä puolustautumisreaktio. Me pehmommat tyydymme äimistelemään hiljaa tykönämme että mitäs tuokin rivi tuossa tarkoittaa.

Taloyhtiöiden kohdalla tiedettyjä änkyröitä kannattaisi aktivoida jo ennen yhtiökokousta. Ja meitä muitakin; itse kokoontuisin mielelläni epämuodollisesti kerran tai kahdesti vuodessa taloyhtiön kehityskeskusteluun ja tutustuisin samalla muihin. Yhtiökokouksessa ei tohdi esityslistan viimeisessä kohdassa Muut asiat nostella esiin idean asteella olevia pienempiä ajatuksiaan, kun kaikilla on jo kiire kotiin. Ja kokouksen jälkeen ideat jäävät arkikiireiden jalkoihin.

Kyse on siis ennen kaikkea viestinnästä, tässäkin asiassa. Viestinnän pitää olla keinoiltaan monipuolista sekä selkeää, houkuttelevaa ja aktivoivaa.

hibaby